Impressie

Interview met een maatje en twee bewoners van de crisisopvang

Arse en Acer, een jong stel, met een baby in aantocht, wonen in een crisiswoning van de Johanniter Opvang. Als Daisy hun maatje langskomt is het ontvangst hartelijk. Dat zij hier vaker komt is duidelijk, er wordt gelijk gelachen en de eerste vragen worden al aan haar gesteld. “Daisy is persoonlijk. Zij heeft zelf ook dingen meegemaakt, daarmee geeft ze ons hoop. Het is maar een uurtje in de week, maar het heeft zoveel effect.”
De Johanniter Opvang is een christelijke organisatie voor maatschappelijke opvang, met een aantal crisiswoningen in Ede en Wageningen. Er zijn weinig mensen te zien in Ede die onder een brug slapen. Daardoor zouden mensen kunnen denken dat er maar weinig daklozen zijn in Ede. Toch krijgt de Johanniter Opvang veel aanmeldingen. Maartje, crisisbegeleidster, “Niet iedereen heeft kwalitatief goed netwerk.” Mensen die bij de Johanniter aankloppen zijn vaak verborgen dakloze, ze slapen in auto of logeren dan is bij de één en dan bij volgende. Ook Acer en Arse sliepen een tijdje bij ouders en in een auto. Ze wilden het eerst graag zelf oplossen, maar geven nu aan dat de gesprekken hen hier heel erg hebben geholpen. Zowel de gesprekken met Daisy als met Maartje.
Asre en Acer leggen uit waarom Daisy zo belangrijk is. Daisy bloost ervan. Zelf ziet ze ook duidelijk een verschil met de professionele begeleiding. “Van Maartje moeten ze van alles, en van mij mogen ze alles,” lacht ze. Ze vertelt ook dat sommige mensen echt heel eenzaam zijn, er komen ook alleenstaande moeders, helemaal zonder contacten, voor hen is het bijna nog belangrijker dat er ook een maatje is. “Als maatje is het belangrijkste er voor iemand zijn, het praktische komt op de tweede plek.” Arse komt met vragen rondom haar zwangerschap, ‘het is fijn om dat aan iemand te kunnen stellen die zelf ook kinderen heeft en lekker daar over te kunnen praten’. Het praktische is er ook, zo heeft Daisy geholpen met het zoeken naar nieuwe huisvesting, het ordenen van de administratie en zijn ze nog van plan een keer gezellig te gaan koken samen.
Ook bij de Johanniter Opvang zien ze duidelijk de meerwaarde van maatjes. Het contact is gelijkwaardiger en laagdrempeliger, ze zien mensen daar van opbloeien. Helaas is er nog niet voor iedereen een maatjes beschikbaar. Ook al zouden mensen dat wel willen. Daarom zijn ze op zoek naar nieuwe maatjes. Mensen die het leuk vinden om in contact te zijn met anderen en daar in willen investeren.
Acer: “Je doet het onbedoeld, maar je helpt er iemand anders heel erg mee. Het lijkt misschien iets heel kleins, maar voor de degene tegenover je is het iets heel groots.”

Een impressie van Soloplus